De waarmaker
Er was eens, in een land hier heel ver vandaan, een rijke koning. De koning was zo rijk dat hij alles had wat zijn hartje begeerde. Een mooi kasteel, een groot landgoed, mooie auto’s, grote speedboten en zelfs een mooi en gelukkig gezin. Toch was de koning zelf niet gelukkig. Hij had namelijk ook iets niet.
Ideeën
Zijn hoofd zat vol ideeën over van alles en nog wat. En iedere dag kwamen daar nieuwe ideeën bij. Als hij met zijn gezin over straat liep bedacht hij manieren om zonder paraplu nooit in de regen te hoeven lopen. Als hij zich ‘s ochtends scheerde bedacht hij een manier hoe dat anders zou kunnen. Ook als hij met zijn chauffeur langs één van de vele grote bedrijven in zijn land reed, dacht hij na over hoe dat bedrijf sneller en beter zou kunnen werken.
Als hij zijn ideeën met anderen besprak, gaf iedereen hem gelijk. Maar toch lukte het niet om zijn ideeën waar te maken.
De waarmaker
Op een dag kwam de koning in aanraking met een hele aardige, maar beetje brutale vent. Hij stelde zichzelf voor als de ‘waarmaker’ en vertelde dat hij de koning kon helpen. De koning was direct geïnteresseerd en nodigde de waarmaker uit op zijn paleis.
Tijdens het gesprek stelde de waarmaker vragen, heel veel vragen. Vragen waar de koning nooit eerder over had nagedacht. Vragen die hem nooit eerder waren gesteld. De mensen in het land deden altijd braaf wat ze moesten doen. Ze betaalden keurig belasting en als er iets mis gang, waren er altijd wel een paar ministers die zaken tot op de bodem uitzochten. De mensen kozen iedere vier jaar een nieuwe regering, maar echt veel veranderde er niet.
Plan
Toen de waarmaker een week na het gesprek opnieuw bij de koning was, had hij een plan bij zich om de koning te helpen. De koning ging ervoor zitten en bereidde zich voor op een lijvig rapport, zoals hij dat meestal kreeg. Het plan van de waarmaker bestond echter maar uit één A4’tje. Op het A4’tje stonden een schema en drie woorden: veiligheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid.
‘Het schema staat voor structuur’, zei de waarmaker. ‘Hoe het schema eruit ziet is eigenlijk niet zo belangrijk. Alle schema’s zijn goed. Ze geven houvast. Belangrijker zijn de drie woorden veiligheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid.’
De koning keek de waarmaker verbaasd aan.
‘De mensen in het land durven niet eerlijk te zeggen wat ze van uw ideeën vinden. Ze stellen geen vragen en zeggen alleen maar dat het goed is. Dat is onmogelijk. Niemand is zo slim dat hij of zij alles alleen kan bedenken. Iedereen heeft hulp nodig. Zelfs een koning.’
De wereld van de ander
De waarmaker keek een beetje schuchter naar de man tegenover hem.
‘Ik wil u graag helpen om u te verplaatsen in de wereld van de ander. Tegelijkertijd wil ik alle mensen helpen om kennis te maken met de wereld van uw ideeën. Hierdoor worden ze enthousiast, worden uw ideeën nog beter en krijgen ze vertrouwen in wat u zegt. Zoveel vertrouwen zelfs dat ze de verantwoordelijkheid zullen nemen om uw ideeën uit te voeren. Het worden hun eigen ideeën.’
De koning straalde en gaf de waarmaker de opdracht om hem en zijn mensen te helpen.
Jaren later
Jaren later vertelde de koning zijn verhaal aan één van zijn kleindochters.
‘Luister altijd naar de mensen om je heen. Stel vragen en vraag door, en vooral, nodig de ander uit om ook vragen te stellen. Hierdoor worden niet alleen je plannen beter, maar word je ook echt gelukkig.’
Ze leefden nog lang en gelukkig.
Weten of jouw organisatie ook behoefte heeft aan waarmakers?
Vraag hier de cultuurscan aan.